tisdag 26 november 2013

A´la carte middag åk 9

Eleverna i årskurs 9 har haft möjlighet att lära sig hur man lägger upp mat vacker och vad är
a´la carte. Huvudrätten som består av fårfiol är närproducerad och kommer från Björkåsa gård i Tenala. Päron som ingår i efterrätten är även inhemska. Under ett kökspass har eleverna under handledning av Camilla Holmström läraren i huslig ekonomi förberett måltiden. Följande gång då eleverna träffades förverkligades måltiden och då fanns även köksmästare Kenneth Löfberg på plats för att dela med sig av sina erfarenheter. Eleverna har tyckt att det har varit roligt och lärorikt. Samarbetet är möjligt då skolan har fått ett understöd från föreningen för främjande av huslig ekonomi.



Förrätt


Baguette
2 dl vatten
25 g jäst
1 tsk socker
3/4 tsk salt
3 msk linfrön
1 1/2 dl speltmjöl
2 dl semlemjöl
1 dl speltmjöl
2-3 msk olja

1 Smula jästen i fingervarmt vatten och rör om med en trägaffel. Rör ner socker, salt, vetemjöl och största delen av semlemjölet.
2 Tillsätt fettet och knåda degen för hand eller i en matberedare. Tillsätt samtidigt så pass mycket mjöl att du får en fast och mjuk deg.
3 Låt jäsa under bakduk på ett varmt ställe till dubbel storlek. Knåda degen och dela den i två eller tre delar.
4 Kavla delarna till 40 centimeter avlånga plattor. Rulla ihop och lägg på en plåt för att jäsa.
5 Skär några sneda snitt med en vass kniv i de väljästa baguetterna.
6 Grädda baguetterna i 225 grader på mellersta falsen. Gräddningstiden är ca 15 minuter.
Tips om du vill ha ett sprött skal på baguetterna ska du stänka vatten på ytan två till tre gånger under gräddningen. Låt baguetterna kallna utan bakduk.

När baguetterna svalnat, kan du skär upp dem i snittar och dela dem på mitten. För att göra det lite festligare kan du rosta brödbitarna i sesamolja i en stekpanna på medelhög värme.Efter det kan du lägga på Indisk raita på den undre biten och den andra biten kan placeras lite på snedden.

Indisk raita
1 gurka
1 rödlök
2 tomater
1/2 dl färsk koriander
1 msk citronsaft
1/2 tsk spiskummin
2 1/2 dl naturell yoghurt
lite salt, svartpeppar
Tvätta grönsakerna och skär allting i mindre bitar. Blanda med yoghurten och koriandern. Smaksätt med citronsaft, spiskummin, svartpeppar och lite salt.

Varmrätt
Fårfiol
4 kg fårfiol
2-3 vitlöksklyftor
3-4 msk havssalt
3 -4 msk färsk rosmarin

Grönsaker: lök, morot, palsternacka, vitlök

1 Sätt ugnen på 100 grader.
2 Putsa av fårfiolen. Skär små snittytor i köttet och stick in vitlöksklyftor.
3 Strö över havssalt och klippt färsk koriander. Lägg fårfiolen i en stekpåse på en långpanna.
4 Skala och skär alla grönsaker i strimlor och fräs dem lätt i olja i en stekpanna.
5 Lägg grönsakerna i stekpåsen tillsammans med fårfiolen. Förslut stekpåsen och grädda i nedre delen av ugnen ca 6 timmar.

6 Ta till vara skyn. Späd ut stekskyn med vatten.
7 Riv fårköttet i strimlor och lägg det i kastrullen för att värmas upp inför serveringen.För att få en snygg portion kan man använda sig av ett runt mått .
8 Ta till vara grönsakerna. Mixa grönsakerna och tillsätt lite grädde. Smaka av med salt och peppar.Det blir en god sås.

Friterad potatis
Tvätta och skär mjölig potatis i tunna skivor. Fritera i stekpanna. i rikligt med olja.

Rostade morötter och palsternacka
Skala och skär morötter och palsternacka i tunna strimlor. Stek i panna i olja. Salta.





Efterrätt
Inkokta päron
1 l vatten
500 g farinsocker
6-7 dl blåbär
10 stjärnanis
1 tsk äppelvinäger

1 Tvätta och skala päronen. Ta bort fröhuset t.ex. med en äppelborr.
2 Koka upp vatten och farinsocker till en jämn sockerlag.
3 Tillsätt blåbär, stjärnanis, äppelvinäger och de skalade päronen.
4 Låt småkoka på svag värme ca 10 minuter. Päronen ska kännas al denté då de är klara.
5 Päronen kan svalna i sin lag. Om de ska lagras häll över i ett kärl med lock och förvara i kylskåpet.

Kolasås
2 dl vispgrädde
2-3 msk farinsocker
1 msk smör
Koka på medelhög värme tills de blir sås konsistens. Tillsätt smöret och ta kastrullen från plattan.






Chokladmacarons
125 g sötmandel
250 g florsocker
125 g äggvita
0.75 dl socker
            röd karamellfärg
1 msk kakaopulver

1  Vispa äggvitorna tillsätt sockret lite i taget. Fortsätt att vispa till en styv maräng, färga den med röd karamellfärg. Sikta samman de torra ingredienserna och vänd sedan dem i marängen och rör försiktigt tills allt blandats.
2 Fyll en spritspåse och spritsa rundlar stora som två euros mynt på en plåt beklädd med bakplåtspapper. Låt rundlarna torka ca 30 minuter innan de gräddas i 180 grader i nedre delen av ugnen i ca 18 minuter, kakorna skall ha fått en hård skorpa och stannat.
3 Drag bakplåtspappret från plåten till en fuktad handduk och låt kakorna svalna. Lossa dem sedan försiktigt, de går lätt sönder.
Fyllning
150 g blockchoklad
1 dl grädde
35 g smör
1 Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull.
2 Värm tills chokladen smält, rör då i smöret. Låt stå gärna över natt.
3 Stryk ett lager på hälften av macarons och para ihop dem.
Smaklig måltid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar