tisdag 26 november 2013

Judisk måltid


Eleverna i årskurs 9 har haft möjlighet att lära sig om hur olika religioner kan påverka matlagningen. Först hade vi ett teoripass där vi diskutera igenom vilka olika religioner det finns. Efter det hade vi ett pass med temat eid fest som muslimerna firar efter ramadan och så var det dags för  en judisk måltid (kosher)




Challebröd
1 dl hett vatten
1 msk olja
1/2 msk salt
1/2 msk socker
1,5 dl ljummet vatten
25 g jäst
ca 6 dl vetemjöl
1 ägg

Till dekoration: Vallmofrön och uppvispat ägg

Häll hett vatten över salt och olja i en bunke. När detta svalnat tillsätter man resten av vattnet, jästen, uppvispade ägget ( spara lite att pensla brödet med) , socker och vetemjöl. Arbeta degen väl tills den är jämn och blank och släpper kanterna. Täck över degen och låt den vila på varm plats tills den jäst till dubbel storlek.

Tag upp degen på bakbordet, fortsätt knåda den och dela därefter degen i 4 delar. Baka därefter brödet till ett flätat bröd. Låt jäsa ca 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg, strö över vallmofrön och låt degen vila i ca 20 minuter.

Grädda i 230 grader i 20 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 15 minuter. Stäng av ugnen och låt brödet vila i eftervärmen i ca 10 minuter.




Kreplach
Deg
200 g vetemjöl
1/2 tsk salt
2 tsk olja
2 ägg

Fyllning
2 dl Philadelphia ost
1 msk ströbröd
1 äggula
2 msk hackade, färska örter ( t.ex. persilja, koriander)
1/2 vitlöksklyfta
salt, peppar

Deg
Blanda vetemjöl, salt och olja i en bunke. Blanda äggen. Knåda degen och rulla ut den tunt på ett mjölat bord. Skär ut cirklar i degen eller ta ut cirklar med hjälp av ett glas.

Fyllning
Skär örterna fint och hacka vitlöken fint. Skilj äggvitan från äggulan i en skål. Blanda alla ingredienser med äggulan.
Fyll cirklarna av deg med ostfyllningen.


Gefillte Fisch
250 g fiskfilé av vitfisk
1 lök
2 msk ströbröd
1/2 tsk salt
2 tsk socker
1 litet ägg
2 tsk kallt vatten
2 morötter
1 nypa paprikapulver
1 fiskbuljong
Mixa fisken med 1/2 lök och en morot. Tillsätt salt,socker , vatten och ströbröd och blanda om. Tillsätt även ägget och blanda ihop allting till en bra deg. Forma små runda bullar av degen med en sked eller med händerna . Skär en morot i slantar och en halv lök i skivor. Koka upp detta tillsammans med vatten, buljongtärningen och paprikapulvret i en traktörpanna. Pochera fiskbullarna i 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar