lördag 18 januari 2014

Från Sverige vidare till Norge

Förra veckan besökte vi Sverige i huslig ekonomi i åk 8 - i tanken i alla fall, då vi gjorde Wallenbergare. Denna vecka har vi rest vidare till Norge, bekantat oss med deras matkultur och gjort Laxmedaljonger med pommes duchesse.

Pommes duchesse (2 personer)

4-5 potatisar
salt
vit- svartpeppar
1 msk smör
1/4-1/2 dl grädde
1 äggula
ev. en nypa muskot och en halv dl riven ost


  1. Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och låt stå och ånga av i ca 3 minuter. Pressa potatisen gen om en potatispress eller mosa för hand med en potatisstöt.
  2. Tillsätt salt, vitpeppar, smör, grädde och äggulan under omrörning. Tillsätt eventuellt malen muskot. Smaka av pommes duchessen med salt och vitpeppar. Rör ihop till ett jämt mos.
  3. Spritsa eller klicka ut potatismoset i golfbollsstora toppar eller klickar och gratinera några minuter på 200 grader tills pommes duchessen får färg. Strö eventuellt över riven ost innan gratinering.

Laxmedaljonger

2 laxmedaljonger
Kryddor, t.ex salt, fiskkrydda, citronpeppar, svartpeppar

  1. Tillaga i ugnen, ca 15 minuter i 225 grader.

Räkröra

3/4 dl räkor
1-2 msk creme fraiche
dill
salt och svartpeppar

  1. Blanda samman alla ingredienser i en skål. 
"Det godaste vi lagat hittills", löd en kommentar!
(Trots att jag hoppas att vi lagat mycket annat gott också!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar