fredag 24 januari 2014

Soppor och scones

Denna gång lagade vi soppor och scones! Alla elever lagade själv en egen soppa, eller ett eget bröd, och till slut smakade vi av allas kreationer!

Vi lagade en liten sats av varje soppa, så att alla fick sig ett litet smakprov.
Recepten nedan är i samma proportioner, så det kan löna sig att fördubbla recepten om man vill ha mera.

I glaset längst fram morotssoppa, i skålen bredvid batatsoppa, i shotglasen på brickan potatis-purjo soppa, och i shotglaset längre in i bilden majssoppa.
Här ser ni våra goda bröd.
Från vänster: Havretunnbröd, ostscones och morotsscones.
Här visar Ville stolt upp sin soppa! 


Majssoppa
1½ dl majs
½ lök
1 msk olja
½ buljongtärning
2 dl vatten
1 liten potatis
salt, peppar
färska örter
  1. Fräs lök och majs i en kastrull i oljan så att löken får lite färg.
  2. Tillsätt vatten och buljongtärning.
  3. Skala och riv potatisen fint. Lägg med i soppan.
  4. Koka på medelvärme i ca 5 minuter.
  5. Mixa soppan slät, och smaka av med salt, peppar och örter.
Batatsoppa
1 batat
1 dl kokosmjölk
1 tsk lime saft
½ tsk sambal oelek -chilipasta
salt och peppar
färska örter

  1. Skala och tärna bataten. Koka den mjuk.
  2. Häll bort vattnet, tillsätt kokosmjölk. (Tillsätt också mera vatten/mjölk  vid behov.)
  3. Smaka av med limesaft, chilipasta och kryddor.
  4. Mixa soppan slät. Dekorera med färska örter.
Morotssoppa
3 morötter
1½ dl mjölk
50 g färskost
½ buljongtärning
salt och peppar
chilipulver
örter
  1. Tvätta och skala morötterna, skär dem i mindre bitar. Koka dem mjuka.
  2. Häll bort vattnet, tillsätt mjölk och färskost och buljongtärning. Låt koka upp.
  3. Mixa soppan slät. Krydda.
  4. Dekorera med färska örter, servera.
Potatis-purjo soppa
3-4 potatisar
10 cm purjolök
1 msk olja
1 liten morot
2 dl vatten
½ buljongtärning
salt och peppar

  1. Skala och skär potatisarna och moroten i mindre bitar.
  2. Hacka purjon i mindre bitar.
  3. Fräs purjolöken i lite olja i en kastrull.
  4. Tillsätt vatten, potatis, morot och buljongtärning. Koka potatisarna och moroten mjuka.
  5. Mixa soppan slät. Krydda.
Morotsscones
1 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
½ dl havregryn
1 tsk bakpulver
1 krm salt
3 msk olja
1 dl mjölk
3 små morötter

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta, skala och riv morötterna.
  3. Blanda samman mjölen, havregrynen, bakpulver och salt.
  4. Blanda i olja och mjölk, och till sist den rivna moroten. Degen skall vara jämn.
  5. Forma med hjälp av mjöliga händer 2 runda bröd, ca 1 cm tjocka. Dela degen i 4 delar med hjälp av en degsporre. Placera på en bakplåtspappersbeklädd plåt.
  6. Grädda i ugnen ca 15 minuter.
Ostscones
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
1½ tsk bakpulver
50 g smör
100 g riven ost
1 dl yoghurt

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Riv osten.
  3. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke.
  4. Skär smöret i mindre tärningar och nyp in det i mjölet så att du får en grynig massa.
  5. Häll ner yoghurten och osten och blanda degen jämn.
  6. Forma till små runda bröd, platta till degen något. Placera på bakplåtspappersbeklädd plåt.
  7. Grädda ca 10-12 minuter.

Havretunnbröd
2 dl vatten
1 dl havreflingor
1 dl surmjölk / fil
1 ägg
½ tsk salt
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Koka upp vattnet, tillsätt havreflingor och låt koka 5 minuter tills havregröten är färdig. Låt gröten svalna.
  3. Blanda vetemjöl och bakpulver tillsammans i en liten bunke.
  4. Rör ner surmjölk, ägg och salt i gröten. Rör ned vetemjölet blandat med bakpulver och rör degen jämn.
  5. Tryck ut degen med hjälp av mjöl på en plåt försedd med bakplåtspapper. Gör två stycken bröd. Skär brödet i fyra delar med hjälp av en degsporre. Nagga brödet.
  6. Grädda i ca 15 minuter. Servera varma.


lördag 18 januari 2014

Från Sverige vidare till Norge

Förra veckan besökte vi Sverige i huslig ekonomi i åk 8 - i tanken i alla fall, då vi gjorde Wallenbergare. Denna vecka har vi rest vidare till Norge, bekantat oss med deras matkultur och gjort Laxmedaljonger med pommes duchesse.

Pommes duchesse (2 personer)

4-5 potatisar
salt
vit- svartpeppar
1 msk smör
1/4-1/2 dl grädde
1 äggula
ev. en nypa muskot och en halv dl riven ost


  1. Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och låt stå och ånga av i ca 3 minuter. Pressa potatisen gen om en potatispress eller mosa för hand med en potatisstöt.
  2. Tillsätt salt, vitpeppar, smör, grädde och äggulan under omrörning. Tillsätt eventuellt malen muskot. Smaka av pommes duchessen med salt och vitpeppar. Rör ihop till ett jämt mos.
  3. Spritsa eller klicka ut potatismoset i golfbollsstora toppar eller klickar och gratinera några minuter på 200 grader tills pommes duchessen får färg. Strö eventuellt över riven ost innan gratinering.

Laxmedaljonger

2 laxmedaljonger
Kryddor, t.ex salt, fiskkrydda, citronpeppar, svartpeppar

  1. Tillaga i ugnen, ca 15 minuter i 225 grader.

Räkröra

3/4 dl räkor
1-2 msk creme fraiche
dill
salt och svartpeppar

  1. Blanda samman alla ingredienser i en skål. 
"Det godaste vi lagat hittills", löd en kommentar!
(Trots att jag hoppas att vi lagat mycket annat gott också!)

fredag 10 januari 2014

Wallenbergare

Det är dags för åk 8 att bekanta sig med mat också utanför Finlands gränser, var vi höll oss på höstterminen. Vi började på att se på hurdan mat vårt grannland Sverige har att erbjuda, och som exempel tillredde vi Wallenbergare med de klassiska tillbehören mos, ärter och rårörda lingon.

Wallenbergare (2 pers)
200 g malet kött
½ tsk salt
2 st äggulor
1 dl vispgrädde
½ krm svartpeppar
1-2 msk matfett till stekning

  1. Blanda malet kött med salt, sedan med gulor, grädde och peppar.
  2. Forma färsen på vattensköljt skärbräde till fyra biffar, högst 1 cm tjocka.
  3. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Stek biffarna på medelstark värme, ca 3 minuter på varje sida. Efterstek biffarna i ugn.
Potatismos (2 pers)
4 st potatisar
3 dl vatten
½ krm salt
½ dl het mjölk

  1. Tvätta, skala och skölj potatisen.
  2. Skär potatisen i bitar och koka i lättsaltat vatten ca 20 minuter. Häll bort kokvattnet.
  3. Mosa potatisen och tillsätt het mjölk i omgångar medan du mosar tills moset har en lämplig konsistens. Tillsätt salt vid behiv.
  4. Vispa moset luftigt.
Servera med kokta ärter och rårörda lingon.


Vårtermin = vitaminer

Vårterminen har börjat och vi börjar med nya tag! I åk 7 började vi med att repetera vikten av de dagliga val vi gör i samband med maten, och speciellt fokuserade vi på vitaminer. Då passade det bra att tillreda två rätter med fokus på grönsaker och frukt - riktiga vitaminbomber - nämligen risotto och en fräsch fruktkräm.

Risotto (4 pers)
1 dl ris
1 lök
2 msk olja
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
200 g malet kött
kryddor enligt smak
1 påse ärt-majs-morot blandning
1-1½ dl riven ost
persilja


  1. Skala och finhacka löken.
  2. Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken och riset. Rör om med en trägaffel.
  3. Tillsätt vattnet och buljongen. Låt koka i ca 10-15 minuter.
  4. Bryn maletkött och krydda köttet. Rör ner i risotton tillsammans med grönsaksblandningen.
  5. Riv osten. Rör ner osten i den färdiga risotton.
  6. Lägg upp risotton i ett serveringskärl. Strö persilja över.

Fräsch fruktkräm (4 pers)
2 st persikahalva (på burk)
2 dl banan / äppel / apelsin
2 msk citronsaft
½ dl socker
4 msk potatismjöl


  1. Mät upp 2 dl fruktspad från persikaburken (späd ut med mera juice vid behov)
  2. Tillsätt apelsinjuice, citronsaft, socker och potatismjöl.
  3. Hetta upp blandningen under omrörning till det börjar bubbla på ytan och krämen är klar.
  4. Skär frukten i små bitar.
  5. Häll den något avsvalnade krämen över frukten.
  6. Strö socker över ytan så att det inte bildas en seg hinna.

Lasagnette och bärkräm

Tillbaka i skolan för en ny termin har vi med g-klassen gjort en variant av något de flera gånger frågat efter, nämligen lasagne. Men för att vi skulle hinna på den korta tid vi har till vårt förfogande (2 lektioner - 90 minuter), gjorde vi istället lasagnette i små portionsformar, vilket går betydligt snabbare eftersom det inte är fråga om hela lasagneplattor.

Lasagnette (2 personer)
Bärkräm och lasagnette!

Köttsås:
100 g malet kött
½ lök
½ msk olja
50 g krossade tomater
½ dl vatten
½ tsk salt
1 vitlöksklyfta
½ tsk oregano
grovmalen svartpeppar

Ostsås:
1 msk margarin
1/4 dl vetemjöl
2 dl mjölk
½ krm salt
grovmalen svartpeppar
½ tsk timjan
1/4 dl riven ost

Garnering: 1/4 dl riven ost

1 dl lasagnette

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Förkoka lasagnetten 5 minuter
  3. Hacka löken
  4. Bryn köttet och den hackade löken i en stekpanna.
  5. Tillsätt i pannan krossade tomater, vitlök, vatten, salt och grovmalen svartpeppar. Låt såsen koka sakta under lock ca 5-10 minuter.
  6. Smält margarin i en kastrull för ostsåsen och blanda vetemjöl i det smälta fettet.
  7. Häll i hälften av mjölken. Hetta upp och rör blandningen jämn. Tillsätt resten av mjölken. Rör om hela tiden och koka ett par minuter. Tillsätt salt, grovmalen svartpeppar, timjan och riven ost. Tillsätt oregano i köttfärssåsen.
  8. Smörj en form. Häll först köttfärssås i formen och lägg ett lager lasagnette ovanpå. Häll köttfärs- och ostsås ovanpå lasagnetten. Gör två likadana lager till. Häll endast ostsås på det sista lagret med lasagnette och strö riven ost över.
  9. Grädda ca 20 minuter, och låt dra övertäckt ca 5 minuter innan den serveras.

Bärkräm (4 personer)
5 dl utspädd saft
2½ msk potatismjöl
2-3 dl bär

  1. Blanda saft och potatismjöl i en kastrull. Hetta upp blandningen under ständig omrörning med en trägaffel längs med bottnen tills krämen tjocknar och de första bubblorna börjar synas. Ta bort kastrullen från plattan.
  2. Tillsätt bären. (Dela eventuella större bär i bitar). Rör om så att blandningen blir jämn.
  3. Häll krämen i en dessertskål för att svalna. Strö lite socker på för att hindra att det bildas skinn.

(Recept till bärkräm ur Med fullkoll – huslig ekonomi 7-9, sid 195)